Vår historia
Östra Sveriges Luftvårdsförbund bildades 1992 av 14 kommuner i Stockholms län. Sedan dess har förbundet vuxit och fortsätter att göra så. Anledningen till detta är ett unikt sätt, även ur europeisk synpunkt att samverka för att utföra lagstadgade mätningar av luftens kvalité. Förbundet har 69 medlemmar varav 60 är kommuner.
Förbundet består av en styrelse, en beredningsgrupp med hög expertis, både ifrån miljömedicin och trafikplanering och miljöinspektörer. Förbundet har också kontaktpersoner som är kommunikationskanalen mellan medlemmarna och kansliet. Kontaktombuden är tjänstepersoner som arbetar inom miljö och hälsa eller planavdelningar i kommuner eller medlemsorganisationer.
Varför en organisation för mätningar av luftkvalitet?
Kommunerna har ofta begränsade resurser och lagkraven är höga vilket också kräver hög kompetens hos ansvariga tjänstepersoner. Några kommuner har svårt att hitta rätt kompetens för att ha fullständig koll och leva upp till lagkraven. Att ha kompetens att följa upp lagkraven inom luftvårdsarbete, dvs. information till invånare, inrapportering av mätdata och tillhanda mätningar såväl som mätinstrument blir mera kostnadseffektivt via ett medlemskap i förbundet.
Förbundet sköter administration av upphandling av aktör för mätningar och medlemmarna tecknar ramavtal och kan därvid direktavropa ytterligare tjänster. Den aktuella aktören (Slb-analys) ger medlemmarna fördelaktiga priser (30% lägre timpris) för haltberäkningar och andra utredningar. Medlemmarna har också ett gemensamt kansli där både tjänstepersoner och invånare kan vända sig för frågor kring tekniska såväl som halter och kunskapsfrågor. Kansliet arrangerar seminarier och utbildningar för medlemmarhar, t.ex. i hur uppdateringen i EMD utförs (Emissionsdatabasen) som krävs för vidare rapportering till EU.
Förbundet har bildats för att bidra till en förbättrad luftkvalitet i regionen. Förbundets uppgift är att på olika sätt tillhandahålla faktaunderlag för beslutsärenden till medlemmar och andra aktörer som påverkar luftens kvalitet, det kan vara vid kommuners utbyggnad eller för att arbeta för mera hållbara städer och uppfylla miljökvalitets mål.
Med en god tillgång till luftmiljödata av hög kvalitet skapas förutsättningar för ett effektivt luftvårdsarbete. Genom samverkan i Luftvårdsförbundet kan luftens kvalitet övervakas och olika besluts påverkan på föroreningshalter beskrivas. Förbundet eftersträvar även att med information påverka olika aktörer i en positiv riktning. Östra Sveriges Luftvårdsförbund samlar krafterna för en effektiv övervakning av luftkvaliteten i Södermanlands, Stockholm, Uppsala Östergötland och Gävleborgs län.
Nedan kan du ta del av en utskriftsvänlig sammanfattning om förbundet.
Kort om förbundet pdf>>
Vad ett medlemskap innebär
Förbundet ansvarar för avtal med operatör där också mätinstrumenten ingår. Kansliet ansvarar för att kalla till styrelsesammanträden, årsmöten, beredningsgruppens sammanträden, seminarier och allmänt administrativt arbete som följer med bildandet av ett förbund. Till kansliet kan tjänstepersoner med utmaningar eller frågor vända sig. Förbundet producerar också en årlig rapport med sammanfattning av föregående års mätresultat.
Medlemmar har som tidigare nämnt även 30% lägre timkostnad för uppdrag hos förbundets upphandlade operatör. Dessa uppdrag är t.ex utvärdering av tyst asfalt, komplexa geometriska urbana områden eller vindanalyser för utvärdering av tyst asfalt, komplexa geometriska urbana områden eller vindanalyser för byggprojekt.
Har du frågor om förbundet och medlemskap är du välkomma att kontakta oss. Uppgifter hittar du högst upp via "kontakt".