Luftföroreningar skadar tyvärr fortfarande människors hälsa, och då särskilt de som redan är känsliga, som barn, foster, sjuka och äldre. Forskningen har på senare år visat att allt fler risker för människans hälsa kan kopplas till just luftföroreningar.
Även om luften i Sverige är mycket bättre än i många andra länder, och även om luften blivit renare i våra städer till följd av bättre förbränningsmotorer å orsakas allt fler typer av skador av luftföroreningar än det vi tidigare har känt till. Äldre och också personer med astma är känsligare för luftföroreningar än andra och i synnerhet barn med inte fullt utvecklade kroppar har sämre motståndskraft för skadliga ämnen än vuxna.
Även naturen tar skada av luftföroreningarna genom försurning av marken, den biologiska mångfalden minskar samt gör att byggnader åldras i förtid. Bra luftkvalitet är en fråga om social hållbarhet och är ett av Förenta Nationernas Agenda 2030 mål. I målet bra luftkvalitet ingår tex. mål 3 och mål 3.9.
Hållbarhet
Social hållbarhet ingår som en av de tre pelarna i Agenda 2030 och som är kopplat till luftföroreningar. De två andra pelarna är ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Buller,
luftföroreningar, tillgång till grönområden, trångboddhet och jämlikhet är viktiga aspekter som måste tas med i luftvårdsarbetet som utförs såväl lokalt, regionalt som internationellt.
Miljömålet Frisk luft
Sveriges riksdag beslutade att införa 16 nationella miljökvalitetsmål 1999 där ett av målen handlar om Frisk luft och definierades som att:
”Luften ska vara så ren att människors hälsa samt djur, växter och kulturvärden inte skadas.”
Här finns mera att läsa om miljömålet Frisk luft.
MÅL: Luften ska vara så ren att människors hälsa samt djur, växter och kulturvärden inte skadas. Titta gärna på föreläsningen nedan om kopplingen mellan social hållbarhet och luftföroreningar.
Flera föreläsningar finns att ta del av på vår Youtubekanal.